El Col·lectiu Lambda de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals ha presentat hui un estudi pilot sobre l'homofòbia i la transfòbia a l'àmbit educatiu realitzat en la ciutat de València i la seua àrea metropolitana. S'han arreplegat un total de quasi 300 enquestes contestades per adolescents d'entre 14 i 18 anys d'Instituts d'Educació Secundària, que han respost a qüestions sobre l'homosexualitat i la transsexualitat.
Els resultats d’aquest estudi, primer que es presenta al País Valencià, vénen a confirmar els ja coneguts per altres informes de semblants característiques realitzats per altres associacions a Madrid i Gran Canària.
Segons les conclusions d’aquest estudi, 2 de cada 3 adolescents consideren que lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals són tractats de forma més injusta als centres educatius, discriminació que es considera per damunt del 80% en el conjunt de la societat. A pesar de que les opinions i actituds dels i les adolescents enquestats són prou positives s'observa l'existència d'homofòbia i transfòbia en part d'aquestos. Així, més d'un 20% (quasi un 40% en el cas dels xics) afirma sentir-se incòmode/a en la relació amb lesbianes i gais, percentatge que arriba quasi al 40% (quasi un 60% dels xics) en el cas de les persones transsexuals. A més, un 17,2% (quasi un 40% de xics) considera inapropiat que lesbianes i gais expressen els seus sentiments en públic. No obstant, només un 3,5% (un 6,8% de xics) creu correcte tractar amb menyspreu a les persones homosexuals, encara que un 10,3% més es mostren indiferents davant d'aquest tracte. En el cas de les persones transsexuals un 7,5% (12,9% de xics) creu correcte eixe menyspreu i un 12,7% es mostra indiferent davant del mateix.
Respecte a com creuen els i les adolescents enquestats que hauria de tractar la societat a lesbianes i gais, un 77,3% afirma que haurien de tindre els mateixos drets mentre que un 17,9% considera que alguns no els concerneixen, principalment el referit a l'adopció i tindre fills. Per a un 4,1% ser homosexual no és correcte. Quant als drets de les persones transsexuals, un 70,8% creu que haurien de tindre els mateixos que la resta, un 14,4% considera que alguns no (també destaca l'adopció i tindre fills) i un 12% considera que ser transsexual no és correcte.
Cal destacar que en la major part de les respostes són les xiques les que es mostren molt més obertes i respectuoses cap a l'homosexualitat i la transsexualitat.
Per a Luisa Notario, Coordinadora General del Col·lectiu Lambda, “encara que podem afirmar que en general hi ha una actitud positiva per part dels i les adolescents cap a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, hi ha un percentatge entre el 10% i el 20% de rebuig. A més és significatiu que una àmplia majoria considere que els centres educatius no són espais segurs per a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals. Per a fer front a aquesta situació –contínua Notario– és imprescindible que la diversitat sexual estiga present en els continguts educatius. Negar-se a això és contribuir a que milers d'adolescents homosexuals, bisexuals i transsexuals continuen patint per la seua orientació sexual i identitat de gènere.”
Resum de l'informe: http://www.lambdavalencia.org/docs/Educacio/Lambda-homofobia-y-transfobia-en-el-ambito-educativo-resumen.pdf
Informe complet: http://www.lambdavalencia.org/docs/Educacio/Lambda-homofobia-y-transfobia-en-el-ambito-educativo.pdf
2 de cada 3 adolescentes creen que lesbianas, gays y transexuales son discriminados en los centros educativos
El Col·lectiu Lambda de lesbianas, gays, transexuales y bisexuales ha presentado hoy un estudio piloto sobre la homofobia y la transfobia en el ámbito educativo realizado en la ciudad de València y su área metropolitana. Se han recogido un total de casi 300 encuestas contestadas por adolescentes de entre 14 y 18 años de Institutos de Educación Secundaria, que han respondido a cuestiones sobre la homosexualidad y la transexualidad.
Los resultados de este estudio, primero que se presenta en el País Valenciano, vienen a confirmar los ya conocidos por otros informes de similares características realizados por otras asociaciones en Madrid y Gran Canaria.
Según las conclusiones de este estudio, 2 de cada 3 adolescentes consideran que lesbianas, gays, transexuales y bisexuales son tratados de forma más injusta en los centros educativos, discriminación que se considera por encima de 80% en el conjunto de la sociedad. A pesar de que las opiniones y actitudes de los y las adolescentes encuestados son bastante positivas se observa la existencia de homofobia y transfobia en parte de estos. Así, más de un 20% (casi un 40% en el caso de los chicos) afirma sentirse incómodo/a en la relación con lesbianas y gays, porcentaje que llega casi al 40% (casi un 60% de los chicos) en el caso de las personas transexuales. Además, un 17,2% (casi un 40% de chicos) considera inapropiado que lesbianas y gays expresen sus sentimientos en público. Sin embargo, sólo un 3,5% (un 6,8% de chicos) cree correcto tratar con desprecio a las personas homosexuales, aunque un 10,3% más se muestran indiferentes ante este trato. En el caso de las personas transexuales un 7,5% (12,9% de chicos) cree correcto ese desprecio y un 12,7% se muestra indiferente ante el mismo.
Respecto a cómo creen los y las adolescentes encuestados que debería de tratar la sociedad a lesbianas y gays, un 77,3% afirma que deberían de tener los mismos derechos mientras que un 17,9% considera que algunos no les conciernen, principalmente el referido a la adopción y tener hijos. Para un 4,1% ser homosexual no es correcto. En cuanto a los derechos de las personas transexuales, un 70,8% cree que deberían de tener los mismos que el resto, un 14,4% considera que algunos no (también destaca la adopción y tener hijos) y un 12% considera que ser transexual no es correcto.
Cabe destacar que en la mayor parte de las respuestas son las chicas las que se muestran mucho más abiertas y respetuosas hacia la homosexualidad y la transexualidad.
Para Luisa Notario, Coordinadora General del Col·lectiu Lambda, “aunque podemos afirmar que en general hay una actitud positiva por parte de los y las adolescentes hacia lesbianas, gays, transexuales y bisexuales, existe un porcentaje entre el 10% y el 20% de rechazo. Además es significativo que una amplia mayoría considere que los centros educativos no son espacios seguros para lesbianas, gays, transexuales y bisexuales. Para hacer frente a esta situación –continua Notario– es imprescindible que la diversidad sexual esté presente en los contenidos educativos. Negarse a eso es contribuir a que miles de adolescentes homosexuales, bisexuales y transexuales sigan sufriendo por su orientación sexual e identidad de género.”
Resumen del 'informe: http://www.lambdavalencia.org/docs/Educacio/Lambda-homofobia-y-transfobia-en-el-ambito-educativo-resumen.pdf
Informe completo: http://www.lambdavalencia.org/docs/Educacio/Lambda-homofobia-y-transfobia-en-el-ambito-educativo.pdf
Col·lectiu Lambda de València - C/Sant Dionís, 8 - 1 46003 València - Tlf/Fax: 96 391 20 84 - InfoROSA 96 391 32 38 info@lambdavalencia.org